TÜPGAZ

HER EVE TEMİZ ENERJİ

EV TÜPÜ

Turnagaz yarım asırdan fazla süredir müşterilerinin beklentilerini en yüksek seviyede karşılamaktadır. Tüketicilerin konutlarında enerji ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına tombul ev tüpü, ve vanalı uzun ev tüpü ürünlerini sunmaktadır.

KAMP TÜPÜ

Kamp tüpü kolay taşınabilir yapısıyla pratiktir. 2 kg LPG içeren kamp tüpü, dar ve geniş çemberli olmak üzere iki farklı seçenek ile sunulmaktadır. Açık alanlarda ve evde rahatlıkla kullanılabilir. Pişirme, aydınlatma ve ısınma amaçlı çok geniş bir kullanım alanı vardır.

24 KG TİCARİ TÜP

LPG kullanımının evlere oranla daha yüksek olduğu işyerlerinde kullanılmaktadır. 24 kg LPG içermektedir

45 Kg SANAYİ TÜPÜ

Tüketicinin ihtiyacına göre miks (karışık) ve propan olmak üzere iki çeşit sunulan bu tüpler, küçük tüplere göre daha uzun süre enerji sağlaması, lojistik ve stoklama kolaylığı sayesinde enerji kullanımının yoğun olduğu iş yerleri tarafından tercih edilmektedir.

Tüpgaz

Halk arasında Tüpgaz olarak kullanılan LPG, farklı hacimlere sahip çelik tüplerin içine doldurularak evlerde, işyerlerinde ve sanayide kullanılan temel bir ihtiyaç yakıttır. Ülkemizde 1960 lı yıllarda kullanılmaya başlayan tüpgaz, ulusal ve uluslararası standartlara göre imal edilmiş olan, 2 – 12 – 24 – 45 Kg. LPG kapasiteli tüplere, dağıtım firmalarının dolum tesislerinde doldurularak yetkili bayiler aracılığı ile piyasaya sunulmaktadır.

LPG NEDİR?

LPG, Sıvılaştırılmış Petrol Gazı olarak Bütan ve Propan gazlarının karışımından elde edilmiş bir enerji kaynağıdır. Ham petrolün rafinerilerde damıtılması veya doğalgazın ayrıştırılmasından elde edilen ve basınç altında sıvılaştırılan bir yakıttır.

Özellikler

LPG, renksiz ve kokusuz bir gazdır. Gaz kaçaklarının fark edilebilmesi için rafineri veya tesislerde özel bileşikler ile kokulandırılır. Basınç altında sıvılaştırılan LPG, basınca dayanıklı tanklar veya tüpler içinde depolanır. LPG gaz halinde havadan ağırdır.

Kullanım Alanları

LPG, piyasada tüpgaz, otogaz ve dökmegaz olarak kullanılan çevre dostu bir enerji kaynağıdır. Kaynama noktası 0 derecenin altında olduğundan normal sıcaklıklarda hemen buharlaşabilmektedir. Düşük sıcaklıklarda kolayca buharlaşabilmesi LPG yi diğer yakıtlara göre üstün kılan özelliğidir.

style switcher

Tüpgaz Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir

  • LPG tüplerinizi yetkili turnagaz bayilerinden almalısınız.
  • Tüplerin bağlantı öncesinde turnagaz logolu hologram kapaklı olduğunu kontrol ediniz.
  • 2 Kg. tüplerin dışında, diğer tüplerin kullanım yerine kadar götürülüp bağlantısının yetkili bayi tarafından yapılması gerektiğini unutmayınız.
  • Paslı, şişkin, ezik, kesik, boyasız, çatlak, hasarlı vb. tüpleri kullanmayınız.
  • Kullanacağınız dedantör, hortum gibi tüp donanımlarının TSE belgeli olmasına dikkat ediniz.
  • Tüplerin dış ortamda kullanılması durumunda, yağmur, toz, kar vs. gibi dış etkenlerden korunmasını sağlayınız.
  • Tüp ile cihaz arasındaki hortum bağlantısı tek parça olmalı ve 1,5 metreyi geçmemelidir.
  • Hortumun yakıcı cihazlara ve dedantöre bağlantıları kelepçe ile yapılmalı, eskiyen, çatlayan, yumuşayan veya sertleşen hortumlar 3 yılda bir değiştirilmelidir. Dedantörler ise, 10 yılda bir değiştirilmelidir.
  • LPG yakan cihazların yanında veya altında, kolayca yanabilen kağıt, naylon, plastik, tül perde vs. gibi maddeler bulunmamalıdır.
  • Tüpler, LPG yakan cihazların seviyesinden daha aşağıda ve dik konumda kullanılmalıdır.
  • LPG yakan cihazlar, az havalanan küçük hacimli yerlerde bulunuyorsa, burası sık sık havalandırılmalıdır.
  • Tüpler, zemin altı bodrum katlarında kullanılmamalıdır.
  • Tüpler dolap içinde bulunması durumunda, dolap kapağının alt kısmında havalandırma delikleri açılmalıdır. Yedek tüp kullanılmakta olan tüpün yanına konulmamalıdır.
  • LPG yakan cihazlara tüp bağlantısı yapılmadan önce yakınındaki yanmakta olan cihazlar söndürülmelidir.
  • Tüp bağlantılarının testi yapılırken mutlaka sabun köpüğü kullanılmalıdır. Kesinlikle çakmak, kibrit vs. ateşle kontrol yapılmamalıdır.
  • Tüp kullanımında, LPG kokusu hissedilirse, tüpün çıkış vanası kapatılmalı ve yetkili bayiye haber verilmelidir. Ortamda kıvılcım yaratıcı hareketler yapılmamalıdır. Kapı ve pencereler açılarak ortamın havalandırılması sağlanmalıdır.
  • LPG yakan cihazların bulunduğu ortamlarda, cihazlar yanar vaziyette iken uyumamalı ve yatmadan önce tüpler dışarıya çıkarılmalıdır.


layout styles




Sıkça Sorulan Sorular

LPG zehirli olmayan bir gazdır. İnsan vücudu üzerinde zehirli bir etkisi olmayan LPG, havalandırması iyi olmayan ortamlarda birikirse, havadan ağır olması sebebi ile ortamdaki oksijen miktarını azaltacağından boğucu etkiye yol açar.

LPG, normal şartlarda donması mümkün değildir. LPG 0 derece altında buharlaşabilen bir yakıt olması sebebi ile, tüpün bulunduğu ortam sıcaklığı 0 derecenin altına düştüğü durumlarda, LPG nin buharlaşması için dışarıdan gerekli ısıyı alamaz. Bu durumda hava ile temas eden tüpün dış yüzeyindeki havanın su buharı önce çiğleşir ve sonra da karlama şeklinde donar. Halk arasında “ tüpün donması” şekli ile bilinen bu olay, aslında LPG nin donması değil, tüpün dış cidarlarındaki suyun donmasından ibarettir.

Ulusal ve uluslararası standartlara göre üretilen LPG tüpleri lisansı tesislerde üretilirken seçilen malzemelerin özelliği ve yüksek kaliteli üretim sebebi ile tüpler emniyetli ve güvenilir olarak yıllardır kullanılan ürünlerdir.

Tüpler yüksek kaliteli ve özel çeliklerden imal edilmiş basınca dayanıklı ürünlerdir. Yüksek basınca dayanım göstermeleri ile güvenle kullanılabilmesi için, üretim sonrası testlerden geçirilmektedir. Tüplerin içinde bulunan LPG, normal şartlar altında 2 – 3 bar basınç altında depolanır. Buna rağmen, 17,5 bar çalışma basıncı olacakmış gibi tasarlanır. Tüplerin emniyet valfleri basıncın 26,25 bar çıkması ile birlikte açmaktadır. Bu kapsamda tüpün patlaması söz konusu olabilmesi için emniyet valfinin açmaması ve basıncın çok yüksek değerlere ulaşması (50 – 60 bar) gerekir. Bunun içinde tüpün çok yüksek sıcaklığa maruz kalması gerekir. Halk arasında “tüp patladı” diye adlandırılan olay aslında tüpten oluşacak LPG sızıntısının ortamda birikerek bir kıvılcım alması ile oluşan patlamadır.