Otogaz

VERİMLİ, GÜVENLİ, DOĞA DOSTU

style switcher

Otogaz

Çevre dostu olan LPG, otomobil yakıtı olarak piyasada yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde 1996 yılından bu yana diğer otomobil yakıtlarına göre ekonomik olması sebebi ile tercih edilen bir yakıttır. Otogaz; performansı yüksek, ekonomik, güvenli ve çevre dostu olması sebebi ile, her yıl artan yeni kullanıcılara dağıtım firmalarının istasyon bayilerinde satışa sunulmaktadır.

Otogaz, benzine göre daha yüksek oktan değerine sahiptir. Bu sayede araçlarda daha verimli yanma ve daha yüksek motor gücü üretimi sağlamaktadır. Araçlarda dönüşüm kit sistemleri son yıllarda çok gelişmiş durumdadır. Kaliteli LPG kiti ve doğru dönüşüm ile LPG kullanan bir araçtan yüksek performans alınması mümkündür. Otogaz, ülkemizde çok yaygın olarak kullanılan bir yakıt olup, her türlü binek, hafif ticari ve lüks otomobillerde tercih edilmektedir.


Otogaz Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir

  • Aracımıza istasyonda yakıt alırken, doluma başlamadan önce aracımızın motoru durdurulmalı ve el freni çekili olmalıdır.
  • Aracımıza istasyonda yakıt alırken, doluma başlamadan önce aracımızın motoru durdurulmalı ve el freni çekili olmalıdır.
  • Dolum öncesi ve dolum süresince aracımıza topraklama pensesi takılı olmalıdır.
  • Dolum esnasında asla sigara içilmemeli ve cep telefonu kullanılmamalıdır.
  • Aracımızın otogaz tankının üzerinde bulunan multivalf, tankın % 80 seviyeye doldurulmasını sağlayacak özelliktedir. Dolum esnasında fazla yakıt almak için aracın veya tankın sallanması multivalfleri bozacak ve güvenli dolum olmayacağı unutulmamalıdır.
  • Aracımızın muayenesi öncesinde yetkili kurumlardan gaz sızdırmazlık raporu alınmalıdır.
  • Belli periyotlarda veya gaz kokusu hissedildiğinde mutlaka yetkili servislere gidilmelidir.
  • Araçlarda ısınma amaçlı açık alevli ısıtıcılar kullanılmamalıdır.
  • Araçlar, herhangi bir ateş veya kıvılcım kaynağına yakın bölgelere park edilmemelidir.
  • LPG gaz halinde havadan ağır olduğu için zemin seviyesinde ve çukur yerlerde birikeceğinden araçlarımız çukur veya kapalı alanlara park edilmemelidir.
  • Aracımızın bagajında LPG tankına ve aksesuarlarına zarar verebilecek malzemeler taşınmamalıdır.
  • Eğer aracımız uzun süre kullanılmayacaksa veya garajda tutulacaksa, tankın üzerindeki multivalfin yakıt kesme vanası kapatılmalıdır.


layout styles




Sıkça Sorulan Sorular

Avrupa’da araçlarda kullanılan otogazın kalitesi, Avrupa Otogaz Kalite Standardı EN 589 ile kontrol edilmektedir. Türkiye’de de bu standart Ocak 2005 yılından geçerli olmak üzere TS EN 589 adı ile zorunlu hale gelmiştir. TS EN 589 standardına uygun otogaz kullanımı ve doğru dönüşüm yapılmış bir araçta sürekli LPG kullanıldığında araç performansında artış ve emisyonlarda azalma gözlemlenmektedir.

LPG araç dönüşümlerinde kullanılan tankları, TSE ECE R67 ve TS 12095-1 EN 12805 standartlarına göre imal tarihi itibari ile 10 yılda bir değiştirilmesi gerekmektedir.

Otogaz, çevre ve hava kirliliğini önlemek için çok uygun bir alternatif yakıttır. Otogazın en büyük avantajlarından biri çevreci olmasıdır. Otogaz, benzin ve dizelden çok daha düşük gaz emisyon değerlerine sahiptir. Karbondioksit emisyonu diğer yakıtlarla karşılaştırıldığında düşük seviyede olduğundan sera etkisi minimum düzeydedir. Ayrıca otogaz, zehirli olmadığı için toprağa ve suya zarar vermez.

Otogazın benzine göre yaratmış olduğu ekonomi, %35 seviyesindedir. Çevreci olması nedeniyle pek çok ülkede vergi teşvikleri ve uygun fiyat politikası ile desteklenen otogaz, dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi, Türkiye’de de ilk günden bu yana ekonomik yakıt konumunda bulunuyor.